Onder de noemer ‘Bouwen voor een ander’ gaat de gemeente Almere zelfbouwkavels die langer dan twee jaar in de verkoop zijn ook aanbieden aan ontwikkelaars en bouwbedrijven. Hiermee wil de gemeente tegemoet komen aan de stijgende vraag naar kleinschalige bouwlocaties en ervoor zorgen dat zelfbouwwijken worden afgebouwd.

Een groot deel van de woningproductie in Almere bestaat uit kavels bedoeld voor particulier opdrachtgeverschap. Inherent aan een stad die volgens dit principe wordt gebouwd is dat het relatief langer duurt voordat straten en wijken volledig zijn afgebouwd. “Voor zelfbouwers is het natuurlijk belangrijk dat hun wijk helemaal wordt afgebouwd”, aldus wethouder Tjeerd Herrema. Daarnaast is dit nieuwe product ideaal voor mensen die graag in zo’n bijzondere zelfbouwomgeving willen wonen, maar zelf een woning bouwen een te grote stap vinden.”

Ontwikkelaars en bouwbedrijven krijgen met ‘Bouwen voor een ander’ de kans om woningzoekenden een kavel met bouwplan in een gedifferentieerde en kwalitatieve woonomgeving aan te bieden. Het gaat om ongeveer 300 zelfbouwkavels die verspreid over de stad liggen en geschikt zijn voor rijtjeshuizen, 2/1 kaphuizen, vrijstaande woningen en villa’s. Om de kwaliteit van de wijken te bewaken en aan te sluiten op de diversiteit van particulier opdrachtgeverschap, zijn er randvoorwaarden en spelregels verbonden aan deze kavels. Het geldende kavelpaspoort en de kavelprijs zijn voor de ontwikkelende partij altijd de randvoorwaarden om een bouwplan voor de specifieke kavel te ontwerpen.

Meer informatie over beschikbare kavels en spelregels is te vinden op ikbouwmijnhuisinalmere.nl/meer-weten/bouwen-voor-een-ander/