Braambergen

Toekomst Braambergen

Dossier Braambergen

Alle berichten die sinds 1996 op de BAH website hebben gestaan over Braambergen zijn vastgelegd in een dossier. Dit dossier is voor belangstellenden te downloaden in een PDF document.

In 1982 is op de voormalige stortlocatie Braambergen aan de Kemphaanweg gestart met het storten van huishoudelijk afval van de eerste bewoners van Almere. Vanaf 1997 is Braambergen in handen van Afvalzorg. Tot 2008 is er afval gestort, daarna is de stortbeheer-fase ingetreden. Totdat Afvalzorg het beheer van Braambergen overnam was er jarenlang sprake van stankoverlast door stortgas dat vrijkwam uit gestort afval. Met de komst van Afvalzorg werd er eindelijk beter geluisterd naar omwonenden en werden de problemen aangepakt. Gelukkig is in 2008 de stortlocatie gesloten en afgedekt. Sinds die tijd vindt er op Braambergen alleen nog recycling van afvalstromen en overslag van bedrijfs- en huishoudelijk afval plaats. Overslag hoort ook niet thuis in een natuurgebied zou je denken maar de plannen om dit te verplaatsen zijn nog niet concreet … Op 22 mei 2017 werd een nieuwe fase ingeluid door de lancering van een innovatief experiment voor duurzaam stortbeheer.

Afvalzorg gaat als de eigenaar van Braambergen, in samenwerking met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer, het gebied ontwikkelen. Er zijn meerdere plannen waarin natuur, recreatie, sport en duurzame energiewinning zijn gecombineerd. Het plan is om op de voormalige stortheuvels een nieuw heuvellandschap aan te leggen. Dit landschap is nu nog gesloten voor publiek, maar zal de komende jaren een belangrijk element worden van Boshart Almere. Veel haast wordt daar nog niet mee gemaakt, eerdere toezeggingen in 2008 van wethouder Arno Visser van de gemeente Almere gingen er vanuit dat het project in 2013 gereed zou zijn. Als proef werd in 2010 een eerste project ontwikkeld: het Hof van Almere, een stadswijngaard met 1000 druivenstokken op één van de stortheuvels van Braambergen. De wijngaard produceert jaarlijks 1000 flessen heerlijke rode en witte wijn.

In 2023 is op Braambergen een zonnepark gerealiseerd, de officiële opening vond plaats op 10 juli 2023. In totaal 26.000 zonnepanelen vangen hier de zon op. Genoeg om ongeveer 5.300 huishoudens van groene stroom te voorzien. Wethouder Alexander Sprong van de gemeente Almere, Harm Ritsema van Management Team Afvalzorg, Arjan ten Elshof van directie HVC en Anneke Thurlings, bewoner van Vogelhorst en participant in het zonnepark, openden het zonnepark met de onthulling van een houten kunstwerk.

Energiezorg realiseerde het zonnepark. Energiezorg is een samenwerking tussen Afvalzorg en HVC. Het zonnepark ligt op zo’n 10 van de circa 46 hectare die de locatie Braambergen groot is en is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo is het zonnepark gefundeerd op Solarbase. Een duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen. Hierdoor worden primaire grondstoffen bespaard.

Lees ook: Braambergen, stortlocatie of droomlocatie? zonnepark Braambergen geopend

 

Zonnepark Braambergen

Zonnepark Braambergen

Opening zonnepark Braambergen, van afvalstortplaats naar zonne- en recreatiepark. De Belangenvereniging Almere Hout is in 1995 opgericht. Een van de onderwerpen waarmee de BAH zich daarna heeft beziggehouden was de stankoverlast van de afvalstortplaats Braambergen. In...

Lees meer
Duurzaam Stortbeheer

Duurzaam Stortbeheer

Op 22 mei 2017 is de feestelijke start van het experiment Duurzaam Stortbeheer op Braambergen. Locatie Braambergen is één van de drie pilot-locaties. De komende 10 jaar gaat Afvalzorg op Braambergen en in Bergen op Zoom en Hollands Kroon onderzoeken of het mogelijk is...

Lees meer
Ontwikkelingsvisie Boshart

Ontwikkelingsvisie Boshart

De Flevopolder is net als het grootste deel van Nederland vlak. Daarom wil Afvalzorg de stortheuvels niet wegstoppen, maar ze juist gebruiken. Het liefst wil men, door het aanbrengen van extra grond, de heuvels op één punt nog een stuk willen ophogen, tot boven de...

Lees meer
Openlucht theater

Openlucht theater

Dat was weer schrikken in 2008 bij een bericht van Omroep Flevoland. Opeens had men bedacht om niet alleen natuur en een uitbreiding van het Boshart op Braambergen te realiseren maar ook een openluchttheater. Daar hadden we ervaring mee enkele jaren daarvoor toen bij...

Lees meer

Vraag voor de werkgroep Braambergen

BAH

Belangenvereniging Almere Hout is in 1995 opgericht om de belangen te behartigen van de bewoners van Almere Hout in zaken die grote invloed hebben op ons woongenot en welzijn in de wijk en naaste omgeving.

CONTACT

Neem contact op met de BAH