Opening zonnepark Braambergen,
van afvalstortplaats naar zonne- en recreatiepark.

De Belangenvereniging Almere Hout is in 1995 opgericht. Een van de onderwerpen waarmee de BAH zich daarna heeft beziggehouden was de stankoverlast van de afvalstortplaats Braambergen. In de loop der jaren is er veel veranderd op Braambergen.
Tot 2008 is er afval gestort en kwam Braambergen onder beheer van Afvalzorg, daarna is de stortbeheer-fase ingetreden. Twee van de drie afvalbergen zijn afgedekt en op de derde is men bezig met een innovatief experiment voor duurzaam stortbeheer.

In 2008 waren er al plannen gemaakt om de afvalstortplaats een andere bestemming te geven. Zo vestigde in 2010 de wijngaard “ Het Hof van Almere” zich op Braambergen en kunnen sinds enkele jaren mountainbikers zich uitleven op een uitdagend parcours.

Uiteindelijk is er een plan gekomen om van Braambergen een zonnepark te maken.

Op 10 juli 2023 is het zonnepark Braambergen officieel geopend. In totaal 26.000 zonnepanelen vangen hier de zon op. Genoeg om ongeveer 5.300 huishoudens van groene stroom te voorzien. Wethouder Alexander Sprong van de gemeente Almere, Harm Ritsema van Management Team Afvalzorg, Arjan ten Elshof van directie HVC en Anneke Thurlings, bewoner van Vogelhorst en participant in het zonnepark, openden het zonnepark met de onthulling van een houten kunstwerk.

Braambergen gaat in de toekomst ook deel uitmaken van het stadsbos Almeerderhout. Bas Stam, voorzitter van de BAH maakt deel uit van de projectgroep en zal de leden van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

Je kan jezelf ook inschrijven voor de nieuwsbrief

Voor meer informatie over Braambergen zie onze pagina op deze website