Veilig Almere – Nieuwsbrief nummer 4 – 2017

 

 

Nieuwsbrief  nummer 4 – 2017

Geef inbrekers geen kans deze zomer
De vakantieperiode staat voor de deur. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Het is voor de inbreker vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.

Uw buren kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk heeft als u op vakantie bent. Dit kunnen ze doen door de post weg te halen, de planten water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten of door ‘s avonds de gordijnen te sluiten en deze ‘s ochtends weer te openen.

Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt ervoor dat ook ’s avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. U kunt de afspraken die u met uw buren maakt heel gemakkelijk noteren op de burenkaart. Deze kunt uw downloaden via: www.almere.nl/woninginbraak

Buurtadviseurs actief
Deze weken zijn buurtadviseurs actief in Almere. Zij zijn herkenbaar aan een geel hesje met daarop ‘Toezicht’. De buurtadviseurs geven preventietips voor de zomer en gaan op pad met de BuurTent. Zij staan de komende dagen op de volgende locaties:
Woensdag 19 juli 14:00 – 17:00 – Filmwijk, Lumierestrand (Lumierepad)
Donderdag 20 juli 11:00 – 14:00 – Almere Buiten, Noordeinde ter hoogte van het station
Vrijdag 21 juli 15:00 – 18:00 – Tussen de Vaarten, Deen Supermarkt
Zaterdag 22 juli 11:00 – 17:00 – Centrum Almere Stad, Grote Markt

Hulp gevraagd aan 27.000 Almeerders
Grote enquête over veiligheid en leefbaarheid

Vanaf 24 augustus valt bij 27.000 Almeerders van 15 jaar en ouder een uitnodiging op de deurmat om de enquête in te vullen over de veiligheid en leefbaarheid in onze stad. Een flinke lijst met vragen over uw buurt, eventuele overlast die u ervaart en de criminaliteit in uw buurt. Ook willen wij weten hoe u de veiligheid in uw buurt ervaart en of u slachtoffer bent van bijvoorbeeld een woninginbraak, diefstal of geweld. Wat vond u het contact en het optreden van de politie? En wat doet u zelf om inbraken te voorkomen? Ook wil de gemeente weten hoe tevreden en betrokken u bij uw buurt bent.
Alleen bij een hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie en de leefbaarheid in onze gemeente. Omdat we per wijk willen weten hoe mensen over deze onderwerpen oordelen, nodigen we heel veel mensen uit om mee te doen. Zo kunnen we op wijkniveau uitspraken doen over de criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van politie en gemeente. Want op basis van dit onderzoek bepalen we of het beleid van de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen en kunnen we toekomstig beleid beter afstemmen op de wensen en ervaringen van de bevolking.
Dit onderzoek, de ‘Veiligheidsmonitor’, is een dit jaarlijkse onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Elke vier jaar sluit gemeente Almere bij dit onderzoek aan. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. De brieven worden vanaf 24 augustus verstuurd. De resultaten worden in maart verwacht.


Gratis  preventieadvies
Preventie is de beste maatregel tegen woninginbraken. Het blijkt dat de kans om slachtoffer te worden van een inbraak tot 90% afneemt als een woning is beveiligd volgens het Keurmerk Veilig Wonen. Alle bewoners van Almere hebben de mogelijkheid om gratis inbraakpreventieadvies te vragen. Een preventieadviseur komt dan uw woning beoordelen, waarna een preventieadvies volgt. Wanneer het hang- en sluitwerk van de woning en enkele andere punten voldoen aan de vereisten, dan kan tegen een vergoeding een certificaat Beveiligde Woning worden uitgereikt. Indien u prijs stelt op een gratis preventieadvies van de gemeente kunt u een afspraak met ons maken door hier te klikken.


Vijf slimme tips om inbraak in uw woning te voorkomen
Tip 1: Draai de deur op slot als u weggaat
Trekt u de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Tip 2: Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt
Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Maak bij langere afwezigheid afspraken met uw buren.

Tip 3: Sluit alle ramen als u weggaat
Als een insluiper via een open raam uw woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.

Tip 4: Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. De zogenaamde gaatjesboormethode.

Tip 5: Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.


Wie is uw wijkagent?
Bent u benieuwd naar uw wijkagent? Via de website van de politie kunt u hem/haar eenvoudig vinden.

Recente inbraken
Wilt u weten of er in uw buurt recent is ingebroken? Kijk hiervoor op de website van de politie.

Waar kunt u meldingen doen?
* Heterdaad of verdachte situatie?  Bel 1-1-2 en informeer de appgroep in uw wijk als die er is.
* Afwijkend gedrag?  Bel 0900-8844

Tips voor meldingen
* Noteer signalementen
* Noteer voertuigen / kentekens
* Noteer loop- en rijrichting
* Maak foto’s of beeldmateriaal
* Schrijf direct op wat u gezien heeft

Meer informatie? Kijk op www.veiligalmere.nl  

Afmelden? Stuur een e-mail naar waaks@almere.nl

 

 

www.almere.nl | info@almere.nl
tel. 14 036 | proclaimer

Postbus 200 | 1300 AE Almere
Stadhuisplein 1 | 1315 HR Almere