Eendenbroedkorven

Een veilige plek om te broeden

Het plaatsen van broedkorven helpt om het broedsucces van eenden te vergroten. Het is vooral de wilde eend die hier gebruikt van maakt. Soms kunnen ook waterhoentjes of meerkoeten in een korf broeden.

Korven worden boven het wateroppervlakte geplaatst daardoor valt een deel van de predatie weg. Veel landroofdieren – zoals vossen, marterachtige en katten- mijden het water. Vliegende predatoren, zoals kraaien, reigers en ekster, worden door de nauwe ingang van de korf weerhouden van predatie van het nest. Kraaien bijvoorbeeld gaan een dergelijke kleine ruimte niet in.

Graag zouden wij een meerjarige samenwerking aangaan met de gemeente te Almere om in Vogelhorst een aantal gevlochten broedkorven te plaatsen.

Ons voorstel is om 10 broedkorven te plaatsen op diverse plekken in Vogelhorst. De broedkorven worden gemaakt met de tenen van een waterwilg. Een broedkorf is een natuurproduct en gaat zo’n 3 jaar mee. De broedkorven worden geplaatst op een frame van bamboestokken. Bamboe wordt namelijk door de bever niet kapot geknaagd.

Na het broedseizoen worden de eendenbroedkorven verwijderd van de locaties. De broedkorven en de bamboestokken worden schoongemaakt en krijgen onderhoud voordat ze worden opgeslagen.

Het plaatsen en verwijderen zal gebeuren door vrijwilligers.